Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Gemma könyvklub 13 – Jane Teller: Semmi

november 30, 2023 @ 19:00 - 20:00

Téma: Janne Teller SEMMI című könyve
A beszélgetést elindítják, moderálják: KISS BORA színművésznő és Daray Erzsébet, a Gemma boltvezetője
Időpont: november 30, 19 óra
Helyszín: Gemma Book Café
Részvétel feltétele: egy ital megrendelése a bárnál 10 – 15 perccel a klub kezdete előtt, regisztráció a következő linken: https://forms.gle/rbJvcwpYKHtLuzdU7
A résztvevők maximális lét száma: 30 fő
A könyv megvásárolható a Gemmában, 10% kedvezmény jár azoknak, akik regisztrálnak az eseményre.
„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az osztálytermet. Osztálytársai erre elhatározzák, hogy nihilista társuknak bebizonyítják az ellenkezőjét. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. De először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze. Ezért a diákok azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnek az imaszőnyegét. Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme. Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik: Rikke-Ursulának a copfjaitól, Gerdának a hörcsögétől kell megválnia. Kettejük még kegyetlenebb követelésekkel áll elő: Anna-Linek örökbefogadási bizonyítványa, a kis Emil koporsója, egy kutyatetem és egy Jézus-szobor is az értelem hegyén, a Fontos Dolgok Halmán végzi. Akkor vadulnak csak igazán el az események, amikor Sofie-nak az ártatlanságát, a tehetségesen gitározó Jan-Johannak meg az ujját kell feláldoznia. Ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség. Csak Pierre marad flegma. Kineveti a kamaszokat, akik ilyen áldozatokra képesek, csak hogy megtalálják az élet értelmét. Ezért nagy árat kell fizetnie: a többi gyerek kegyetlenül bosszút áll.
JANNE TELLER dán írónő SEMMI című ifjúsági regényét annak megjelenése után nem sokkal betiltották hazájában, majd a kötetre vonatkozó tiltást feloldották, és az rövidesen kötelező olvasmány lett a dán iskolákban.

Detalii

Dată:
november 30, 2023
Oră:
19:00 - 20:00
Eveniment Category: